Amplasarea Municipiului Rosiorii de Vede

Orasul Rosiorii de Vede este situat în partea de vest a judetului Teleorman, în lunca râului Vedea, la 35 km distanta de municipiul Alexandria - resedinta judetului si la 125 km de municipiul Bucuresti - capitala tarii.

Localitatea se gaseste la întretaierea paralelei de 44°07i latitudine nordica cu meridianul de 25° longitudine estica si se margineste la vest cu comuna Maldaieni, la sud cu comuna Peretu si Troianu, la est cu comuna Vedea si comuna Draganestii de Vede, iar la nord cu comuna Scrioastea.

Orasul s-a dezvoltat pe malul drept al râului Vedea, într-un loc de important trafic comercial datorat trecerii pe aici, înca din cele mai vechi timpuri, a unor importante drumuri ca "drumul lui Traian" si "drumul oii". Aceste cai de comunicatie legau Ardealul de Dunare si se intersectau aici cu alte drumuri paralele cu marele fluviu, drumurile "tintei" si al "olacului", motiv pentru care localitatea a fost cunoscuta, înca de la prima sa atestare documentara, sub forma de târg.

Pozitia geografica favorabila a constituit unul din motivele pentru care secole de-a rândul s-a aflat aici resedinta judetului Teleorman, sediul Plasii Raionului Rosiorii de Vede. Dupa reorganizarea administrativa din martie 1968, orasul este considerat unul din cele cinci localitati urbane ale judetului Teleorman, situându-se pe locul trei dupa municipiile Alexandria si Turnu Magurele.

 
Romanian Bulgarian English German Italian Portuguese Spanish

Ne gasiti si pe Facebook

OSense O-Sense

by Xtin Computers