Despre Rosiorii de Vede


Fisa localitatii

Click aici pentru a descarca Fisa Localitatii (format .doc)

 
Amplasarea Municipiului Rosiorii de Vede

Orasul Rosiorii de Vede este situat în partea de vest a judetului Teleorman, în lunca râului Vedea, la 35 km distanta de municipiul Alexandria - resedinta judetului si la 125 km de municipiul Bucuresti - capitala tarii.

Localitatea se gaseste la întretaierea paralelei de 44°07i latitudine nordica cu meridianul de 25° longitudine estica si se margineste la vest cu comuna Maldaieni, la sud cu comuna Peretu si Troianu, la est cu comuna Vedea si comuna Draganestii de Vede, iar la nord cu comuna Scrioastea.

Citeşte mai mult...
 
Istoricul Municipiului

Zona orasului Rosiorii de Vede a fost leaganul a numeroase asezari, înca din preistorie de când sunt semnalate primele vestigii ale locuirii bastinasilor pe aceste meleaguri.

Cele mai vechi urme materiale ale locuirii omului în aceasta zona sunt din epoca neolitica si sunt atestate de existenta a doua asezari (numite de localnici "cetati") aflate în perimetrul actual al orasului: "Palanca" si "Livezi". Vatra de locuire a tracilor, constituita aici în jurul anilor 2000 î.e.n., din care s-au format, în epoca bronzului, triburile geto-dacice, cuprinde si meleagurile rosiorene, care adapostesc numeroase vestigii din perioada trecerii de la epoca de piatra la epoca metalelor. În sprijinul acestei afirmatii se poate mentiona descoperirea unei spade de bronz, cu lama triunghiulara si nervura mediana, apartinând, spatial si temporal, culturii Tei, fapt ce atesta ca în aceasta zona epoca bronzului este reprezentata prin asezari bine închegate.

În anul 1969, în satul Meri (limitrof orasului Rosiorii de Vede), într-un mormânt tumular datat din secolul al XIII-lea î.e.n., s-a gasit scheletul unei capetenii de trib, alaturi de o mare cantitate de ceramica, în care sunt vizibile elemente caracteristice epocii bronzului, dar si un cutit de fier, dovada a folosirii acestui metal în zona noastra la o data timpurie a Hallstatului.

În secolele II-I î.e.n., pâna în vremea lui Burebista, în zona orasului Rosiorii de Vede se semnaleaza prezenta celtilor scordisci din regiunea Savei.

Citeşte mai mult...
 


Romanian Bulgarian English German Italian Portuguese Spanish

Ne gasiti si pe Facebook

OSense O-Sense

by Xtin Computers